Miksi tuotteen ulkonäöllä ja pakkauksella on merkitystä? Usko tai älä, sillä on valtava merkitys: tiedämme itsekin, että moni meistä tekee lopullisen ostopäätöksen pelkän ulkonäön perusteella. Kumpi suklaa näyttää paremmalta? Valitsemme usein paremmalta näyttävän tuotteen. Kyse ei ole pelkästään siitä, kuinka esillä suklaa on kaupassa (vaikka myymälöiltä löytyykin tähän omat salakavalat keinonsa), vaan pikemminkin siitä, millaisiin yksityiskohtiin kiinnitämme huomiota. Hinnan lisäksi myös pakkauksen muoto, koko ja värimaailma voivat vaikuttaa ostopäätökseemme ilman, että olisimme edes tietoisia siitä. Miksi ulkonäöllä ja pakkauksella on merkitystä?

Pakkauksella ja ulkonäöllä on merkitystä

Ensimmäinen asia, johon ihmiset kiinnittävät huomiota on pakkaus. Pakkauksen pääasiallisena tarkoituksena on suojella tuotetta, mutta kukapa haluaisi ostaa harmaaseen ja kulahtaneeseen paperiin käärittyä suklaata, jos vaihtoehtona on kiiltäväpintainen ja kauniilla väreillä koristettu pakkaus? Itse asiassa tänä päivänä pakkauksen ulkonäöllä on vieläkin suurempi merkitys, kiitos sosiaalisen median, sillä kukapa ei haluaisi ylvästellä Instagramissa perjantai-illan herkullisella suklaapakkauksella, jos itse pakkaus on ruma kuin synti. Tämä ilmiö on yleisempi kuin moni voisi kuvitellakaan ja myös yritykset ovat tämän ymmärtäneet. Kuluttajien jakamat kuvat ja jopa videot ovat brändille täysin ilmaista julkisuutta. Pakkauksen esteettisyydellä on siis merkitystä ja paljon!

Ei riitä, että kuluttaja ostaa tuotteen. Pakkauksen lisäksi suklaan ulkonäön on vastattava sitä hintaa, minkä kuluttaja on tuotteesta maksanut. Vaikka kukaan ei voi kieltää, etteivätkö esimerkiksi Fazerin tai Pandan pakkaukset ja esillepano olisi esteettisesti kauniita, ei mikään voita Ferrero Rocherin tai Mariage Frèresin kaltaisia uskomattoman kauniissa ja koristelluissa suklaarasioissa tulevia luksusbrändejä. Rasiat ovat jo itsessään niin upeita, että lahjana tämä pakkaus voisi kelvata myös täysin ilman lahjapaperia. Suklaan ulkonäkö ja pakkaus onkin kuluttajalle lupaus tuotteen laadusta.

Kauniisti pakattu tuote on siis ehdoton myyntivaltti. Se kertoo kuluttajalle, mitä pakkaus pitää sisällään. Kaunis ulkonäkö huokuu luksusta ja sitä tyydytyksen tunnetta, jonka kuluttaja saa pakkausta ihastellessaan. Tässä mielessä ei kuitenkaan kannata unohtaa, että pakkauksen ulkonäön lisäksi on ehdottoman tärkeää, että pakkaus on helppo avata, se ei sisällä turhaa muovia ja muita elementtejä ja kestää hyvin kuljetusta suojaten samalla sisällä olevaa tuotetta asianmukaisesti.