Kohtuus kaikessa; tämä on monen tuntema sanonta, joka ei ole vuosien varrella menettänyt totuudenmukaisuuttaan. Kohtuus on yllättävän haastava tavoite monelle, sillä nyky-yhteiskunta houkuttelee meitä kaikkeen muuhun kuin kohtuuteen. Mitä ”kohtuus kaikessa” sitten merkitsee ja miksi liiallisuus ei ole hyvästä?

Liiallisuus johtaa paheeseen ja pahe johtaa ongelmaan

Jokaisella meistä saa olla pieniä paheita. Paheet voivat kuitenkin hyvin helposti johtaa ongelmaan, jota on vaikea kontrolloida. Tässä liiallisuus näyttelee suurta roolia. Jos kohtuutta ei saa noudatettua syömisessä, juomisessa tai vaikkapa pelaamisessa, voi tilanne helposti ajautua ongelman puolelle. Ruoka, alkoholi, tupakka ja uhkapelit ovat kaikki riippuvuuksia, jotka voivat johtaa vakaviin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin.

Siinä missä esimerkiksi mielenkiintoiset ja jännittävät Gaming Club Mobil-pelit kulkevat taskussa kätevästi paikasta toiseen, on myös pelaamiselle asetettava rajoja. Satunnainen rahalla pelaaminen ei ole pahasta; itse asiassa rahapelien jännittävyys auttaa tuomaan pientä hauskuutta ja iloa tavalliseenkin arkipäivään. Herkuttelit sitten tummalla suklaalla tai viihdytit itseäsi kasinopelien parissa, hauskanpito on paikallaan aina silloin, kun pysytään kohtuudessa.

Kohtuus ja onni: kuuluvatko ne yhteen?

Yksi suurimmista elämän kysymyksistä on aina ollut se, voiko raha todella tuoda onnea. Jopa tiede todistaa, että raha ei tuo onnea, sillä esimerkiksi lottomiljonäärien elämää analysoineet tutkimukset ovat vahvistaneet, että miljoona euroa ei tee kenestäkään merkittävästi onnellisempaa. Toki elämä voi helpottua, mutta helppous ei ole sama asia kuin onnellisuus.

Rahan merkityksellä on tapana kadota silloin, kun kaikki fyysiset tarpeet on täytetty. Kun ruokaa ja juomaa on yllin kyllin, alla on uusin auto ja lomallakin käydään viisi kertaa vuodessa, ihminen alkaa hakea uusia asioita. Sanotaan, että elämän tärkeimmät asiat eivät rahassa mitattavia. Perhe, ystävät, hyvinvointi ja mahdollisuus toteuttaa itseään ovat kaikki asioita, joita ei voi saavuttaa rahalla.

Kohtuus pätee myös kaikkeen muuhun. Kaikki ruoka ja juoma on pahasta liiallisuuksiin mentäessä. Jopa liika liikunta ja veden juonti voivat olla haitaksi. Myös tumman suklaan ja punaviinin terveysvaikutuksista puhutaan laajasti, mutta kilo tummaa suklaata ja litra punaviiniä päivässä ei voi todellakaan olla hyvästä. Oman hyvinvoinnin kannalta kaiken, myös terveellisten herkkujen, nauttiminen tulisi aina pitää kohtuudessa.