Tumman suklaan pehmeä maku ja houkutteleva tuoksu ovat tehneet siitä maailmanlaajuisen herkun, jota on nautittu maapallolla jo tuhansien vuosien ajan. Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että tumma suklaa kätkee sisälleen myös joitakin terveysvaikutuksia, sillä se auttaa esimerkiksi parantamaan fyysistä suorituskykyä ja lievittää jopa masennusta – kuulostaa varsin uskomattomalta, mutta tässä mielessä tumma suklaa on enemmän kuin herkku mielihalujen tyydyttämiseksi!

Tumman suklaan tuomat edut terveydelle

Joskus suklaan nauttiminen saa meissä aikaan syyllisyyden tunteita. Miksi söin taas liikaa suklaata? Miksi ruoan jälkeen pitää aina saada suklaata? Suklaa lihottaa. Suklaa saa aikaan finnejä. No, tässä mielessä suklaa on herkku muiden joukossa, mutta ainakin voimme tehdä pienen muutoksen ruokavaliossamme ja vaihtaa perinteisen maitosuklaan laadukkaampaan tummaan suklaaseen, jolla on vielä kaiken lisäksi muutamia ominaisuuksia, jotka voivat parhaassa tapauksessa jopa edistää hyvinvointiamme.

1) Tumma suklaa sisältää antioksidantteja

Tummassa suklaassa on runsaasti antioksidantteja, joiden tiedetään ehkäisevän ennenaikaista solujen vanhenemista. Toisin sanoen tumma suklaa edistää solujen hyvinvointia, pitää ne nuorempana ja vaikuttaa tätä kautta ihmisen ikääntymisprosessiin.

2) Tumma suklaa antaa pitkäkestoista energiaa

Siinä missä tavalliset herkut tuottavat verensokerissa piikin, joka nousee ja laskee nopeasti, tumma suklaa auttaa pitämään energiatasoa yllä pidempään. Näin tumma suklaa pitää sinut virkeämpänä ja auttaa ehkäisemään sokeritason vaihtelun aiheuttamaa nuukahtamista sekä himoa syödä rasvaisia ja sokeripitoisia ruokia.

3) Tumma suklaa vähentää sydänkohtauksen riskiä

Tutkimusten mukaan pieni määrä tummaa suklaata päivässä voi vähentää sydänkohtauksen sekä monien muiden sydän- ja verisuoniongelmien riskiä.

4) Tumma suklaa kohentaa mielialaa

Tumman suklaan sisältämä anandamidi vastaa hyvän olon tuntemuksesta ja voi näin ollen pieninä määrinä kohentaa mielialaa, vähentää stressiä ja ahdistusta sekä parhaassa tapauksessa jopa lievittää masennusta.

5) Tumma suklaa parantaa verenkiertoa

Tumman suklaan nauttiminen stimuloi verenkiertoa ja auttaa näin ollen esimerkiksi torjumaan suonikohjuja ja selluliittia.

6) Tumma suklaa sisältää elimistölle tärkeitä mineraaleja

Tumman suklaan sisältämät mineraalit, kuten magnesium, fosfori, kalsium ja sinkki auttavat parantamaan ihon kuntoa, ehkäisevät anemiaa sekä ylläpitävät nivelten ja jänteiden hyvinvointia.

7) Tumma suklaa rentouttaa

Tumman suklaan rentouttava vaikutus voi auttaa laskemaan verenpainetta ja jopa kolesterolia.